park batadorp

 

opdrachtgever: Park Batadorp Best
locatie: Best
realisatie: 2012 (ontwerp)
programma: science park, hoogwaardige maakindustrie, kantoren

Gestreefd is naar een terughoudend beeld waarbij buitenruimtes en het toepassen van vides bijdragen aan de beleving van het landschap. De kleuren van de gevels passen bij het heidelandschap en de verticale geleding van de gevel met ongelijke beeinding op het dak past bij de verticale groei van de natuur. De architectuur van de bebouwing is transparant zodat vanuit de binnenruimten de relatie met het landschap maximaal wordt gegarandeerd. De gevel heeft een grafisch helder beeld, welke toepasselijk is voor een science park en/of een hoogwaardige maakindustrie. De menselijke maat is tastbaar.

Het landschap is verfijnt en sluit zoveel mogelijk aan bij het natuurlijke heidelandschap. De openingen en wegen zijn integraal met de omgeving verbonden. De randen en hoeken van de volumes zijn afgerond en liggen gestroomlijnd in het landschap. Om de werkruimten onder het landschap meer functie mogelijkheden te geven zijn lichtkoepels aangebracht. Tevens is er genoeg afstand gecreeerd om de gevels, verzonken in het talud, voldoende te voorzien van licht.

Er is veel aandacht voor het park op het dak. Dit moet een plaats voor ontmoeting, rust en inspiratie worden. Zitplaatsen en wandelroutes zijn gemarkeerd door bankjes en pergola’s. er is een natuurlijke overgang tussen het gecultiveerde landschap en de bestaande natuur. Tevens is er de mogelijkheid om vides in de gebouwen te realiseren waardoor het groen ook in de gebouwen een plek heeft. Groen is ook zichtbaar op de daken.