fashion tech farm

opdrachtgever: fashion tech farm
locatie: Zeelsterstraat 80, Eindhoven
programma: kenniscentrum (mode technologie) + wonen

In de wijk Strijp, nabij de St. Theresiakerk te Eindhoven staat een 2-laags kantoor uit 1970. Het kantoor is ontworpen in een modernistisch, haast industriële bouwstijl. De bijzondere jaren ’70 architectuur is afwijkend en lager van de belendende 50tig jaren bebouwing met de schuine dakvorm. Een nieuwe bescheiden passende optopping, een extra woonlaag, is op dit bijzondere gebouw dan ook in onze ogen een realistisch uitgangspunt. Het gebouw zal op deze manier nog meer een herkenbare plek worden, die de wijk complimenteert.

Het voorstel is om dit voormalige kantoor van Amro bank om te bouwen tot een kenniscentrum/werkplaats voor de eigenaren van Fashion Tech Farm met een gezinswoning op het dak.

 

Fashion Tech Farm

Fashion Tech Farm is het middelpunt van de nieuwe modebeweging. Het is een kenniscentrum om het modesysteem van binnenuit te veranderen. Dit gebeurt door ondernemers in het vakgebied een werkplaats te bieden, onderwijs en demonstraties te geven, productieprocessen en kleding te ontwikkelen die meer voor je doet en werkelijk innovatief is. Dus een plek waar slimme ontwerpers en kleurrijke techneuten af en aan lopen. Deze aanwezigheid zorgt voor levendigheid in de buurt.

 

Architectuur

Het huidige gebouw geeft een uniek beeld door haar modernistisch uiterlijk met de betonnen kolommen en constructie. De opbouw is een iets terug liggende gevel met veel glas, refererend naar transparantie van de begane grond. Het hoofdgebouw met zijn gemetselde gevels blijft als hoofdgebouw als zodanig herkenbaar aanwezig. De glazen optopping en het “groene” tussenlid zijn “slechts” toevoegingen. De nieuwe woning krijgt een eigen toegang aan de Bredalaan.

Woongenot, minimaal energieverbruik, energieproductie, lichtgewicht bouwen en minimale milieu-impact zijn leidend in de vormgeving. Op het dak zullen zonnecellen de woning en kantoor voorzien van energie. Door innovatief gebruik van materiaal vertaald in bouwkundig “textiel” zal er op de 2e verdieping een lichtgewicht constructie worden gerealiseerd.