’n Plekkie voor m’n stekkie

28 augustus 2012

“Mensen zijn klaar om groen toe te laten in hun leven”, verklaart Heleen van Heel, architect bij ‘de bever architecten bna’ in Eindhoven. “Ze stellen zich er weer voor open en wij proberen met onze architectuur erop in te spelen.”

Van Heel: “Ons bureau heeft dit jaar meegedaan aan een wedstrijd van woningbouwvereniging Trudo om een bijzondere woonvorm te ontwerpen in Woensel-West. Wij kozen voor een ontwerp met een groen, duurzaam karakter en lieten ons inspireren door volières, kassen en ‘stadtuinen’. Een theehuis waar op de begane grond de buurt thee kan drinken en waar op de hogere etages planten groeien waar je bijvoorbeeld thee van kunt maken. Het ontwerp kreeg een nominatie en werd in het juryrapport als eigenzinnig, brutaal, levendig en kleurrijk getypeerd.”

“Green Fortune zag de balkontuinen in het ontwerp en reageerde. Wij hadden traditionele terrastuintjes waar de planten in de aarde staan”, vervolgt van Heel. “Zij kwamen met planten in een ‘gesloten waterbuizensysteem. Een systeem waarin je bijvoorbeeld in je woonkamer een gemakkelijke, onderhoudsvrij tuintje kunt hebben. Een heel leuk project dat nog in de kinderschoenen staat, maar waar wij graag aan meewerken.” Een geslaagde integratie van industrieel design en ‘’groene’ architectuur.

“Maar wij gaan graag verder in onze filosofie”, vervolgt van Heel. “Ik ben nu bezig met koepels van gaaswerk waarin vlinderstruiken staan waar vlinders ongehinderd op af kunnen komen. Dit soort objecten zou je overal in de stad kunnen plaatsen. Niet dat Eindhoven geen groene stad is, maar verdieping is altijd prima. Neem de mussen bijvoorbeeld. Vroeger zag je die overal in grote getale in de stad. Tegenwoordig is een mus een zeldzaamheid. Het zou toch geweldig zijn om iets te ontwerpen dat er prettig uitziet en dat mussen aantrekt!”