Evoluon rijksmonument

3 januari 2013

Het Evoluon mogelijk rijksmonument.
Dat is te lezen op de website van het markante gebouw. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werkt momenteel aan een selectie van de meest waardevolle en kenmerkende bouwwerken uit de wederopbouwperiode 1959-1965.

De voorlopige lijst, met daarop ook het Evoluon, bestaat uit ongeveer zevenhonderd gebouwen. Uiteindelijk wil de Rijksdienst er hier ongeveer honderd van voordragen voor de status van rijksmonument. Dit gaat waarschijnlijk begin 2013 gebeuren.

Het Evoluon is ontworpen door de architecten Louis Kalff en en Leo de Bever. Het gebouw is uit 1962-1966. De futuristische vormgeving en bouwtechnische hoogstandjes van dit gebouw hebben alles te maken met zijn functie: een tentoonstellingspaviljoen voor technische vindingen en Philipsproducten.
Het Evoluon was een cadeau van Philips aan Eindhoven en de Eindhovenaren. In september 1966 vierde het elektronicaconcern het heuglijke feit dat 75 jaar eerder, op 15 mei 1891 om precies te zijn, Anton en Gerard Philips de basis legden voor de Philips NV.

www.monumenten.nl