fashion tech farm
opdrachtgever: Fashion Tech Farm
locatie: Zeelsterstraat 80, Eindhoven
programma: kenniscentrum (mode technologie) + wonen
fotografie: Leonie Voets
aannemer: Buytels Bouwbedrijf
constructeur: Archimedes
vast interieur: Studio inHout
Een herkenbare plek, die de wijk completeert.
In de wijk Strijp te Eindhoven, is een bestaande 2-laags (voorheen) bankgebouw ontworpen in een modernistisch, brutalistische bouwstijl, met horizontale geleding en terug liggende ronde betonnen kolommen. De bijzondere jaren ’70 architectuur is afwijkend en lager dan de belendende vijftiger jaren bebouwing met kapconstructies. Het plan was om het gebouw volledig te strippen en te verduurzamen en uit te breiden met een extra verdieping, waar de eigenaren konden gaan wonen.
Het was de wens van de eigenaren om een kenniscentrum/ werkplaats, Fashion Tech Farm te realiseren. Een woonwerk studio met een nieuwe bescheiden transparante optopping. De extra woonlaag, met een gezinswoning accentueert de unieke functie in de wijk, daarnaast versterkt het door zijn ‘afwijkende’ verschijningsvorm de stedenbouwkundig context. Woongenot, minimaal energieverbruik, energieproductie, lichtgewicht bouwen en minimale milieu-impact zijn leidend in de vormgeving. Op het dak voorzien zonnecellen de woning en kantoor van energie.
Fashion Tech Farm
Fashion Tech Farm is het middelpunt van de nieuwe modebeweging. Het is een kenniscentrum om het modesysteem van binnenuit te veranderen. Dit gebeurt door ondernemers in het vakgebied een werkplaats te bieden, onderwijs en demonstraties te geven, productieprocessen en kleding te ontwikkelen die meer voor je doet en werkelijk innovatief is. Dus een plek waar slimme ontwerpers en kleurrijke techneuten af en aan lopen. Deze aanwezigheid zorgt voor levendigheid in de buurt.
Achter de grote open glasgevel aan de straatkant staat continue werk opgesteld en kan men de ontwerpers zien werken. Veel voorbijgangers stoppen om even naar binnen te kijken. De buitenruimte wordt gebruikt voor het jaarlijkse buurtfeest maar ook oa voor de DDW (Dutch Design Week). Er worden initiatieven ontwikkeld om de connectie met de buurt te verstevigen.
Textiel en gebouw
Het oorspronkelijke gebouw heeft een uniek verschijningsvorm door haar modernistisch uiterlijk met de betonnen kolommen en constructie. De opbouw is een iets terug liggende gevel met veel glas, refererend naar de transparantie van de begane grond. Het gebouw met zijn gemetselde gevels is als hoofdvolume als zodanig herkenbaar gebleven.
De optopping wordt in een ‘jas’ gestoken. Door innovatief gebruik van materiaal vertaald in bouwkundig “textiel” zal er op de 2e verdieping een lichtgewicht constructie worden gerealiseerd. Een bundeling van innovatieve ideeën, waarbij de kracht zat in de samenwerking met Fashion Tech Farm. Het textiel, vormgegeven door Fashion Tech Farm is de huid van de gevel, de waterkerende laag en fungeert ook als zonwering. Ter plaatse van de raamopeningen is deze middels elektrisch bedienbare vouwpanelen buiten gordijnen open te zetten. De identiteit van Fashion Tech Farm ten voeten uit; vormgeving en nieuwe techniek gebundeld in een levendige gevel. Qua architectuur en techniek vooruitstrevend, zonder het verleden te vergeten.
Kleur en licht roepen andere emoties op en veranderen de perceptie van ruimte dramatisch
Het harmonieuze samenspel van kleur en licht brengt ruimte tot leven. In combinatie met natuurlijke lichtinval tezamen met kunstlicht versterkt de verschijningsvorm van de ruimte. De combinatie van grote ramen en het gebruik van kleur creëert een gevoel van openheid en lichtheid, wat de gekozen moderne vormgeving versterkt. Deels ook vanwege kostenoverweging is gekozen voor onafgewerkt en puur materiaalgebruik. Constructie en installaties blijven in het zicht en worden onderdeel van het kleurenpallet. Kleur en licht zijn niet alleen maar decoratieve elementen, ze zijn onmisbare middelen die de vormgeving en functionele kwaliteit van de ruimte maken, ze leveren een bijdragen aan het welzijn van de gebruikers ervan.
Een zorgvuldige positionering van de ramen versterkt het zicht en de verbinding met de omliggende wijk. Het daglicht vanuit de vier windstreken veroorzaakt een dynamisch beeld door de dag heen, het creëert een speelse maar serene atmosfeer in de diverse leefruimten. Een evenwichtig (kunst)lichtplan zorgt daarnaast voor de aanvullende functionele en esthetische ondersteuning. Het led-verlichting systeem biedt flexibiliteit in kleur en intensiteit, wat wordt aangepast aan verschillende activiteiten en stemmingen. Daarnaast is accentverlichting aangelegd om de diverse ruimten in huis en bijzondere plekjes te benadrukken. Algemene verlichting zorgt voor een gelijkmatige lichtverdeling.